Prague photo 2012

Ve středu jsem navštívil s kamarády fotografy Jirkou Šebkem a Vojtou Heroutem výstavní veletrh české fotografie Prague photo 2012. Nyní jak píšu tento text a odkazuji na web Prague photo, tak jsem našel jednu propagačně marketingovou hrubku. Festival se jmenuje Prague photo a doménu mají praguefoto.cz. To by jednoho spletlo...

Ale spíše bych měl psát k věci, tedy k fotografiím, úrovni výstavy atd. Takže, Prague photo se letos konalo v Holešovickém DOXu. Prostory jsou tedy neoddiskutovatelně luxusní a k profesionální prezentaci fotografií se hodí. Pocitově se mi zdálo, že plošně byl letošní ročník o dost větší než loňský v Mánesu. Jednotlivé výstavní místnosti nebo jejich části zabraly v dolní polovině výstavy známé i méně známé galerie a další instituce. V horní části pak vystavovaly odborné fotografické a reklamní školy.

Dost fotografií spodní části jsem znal z knížek, jiných výstav a časopisů, takže to možná byla občas trochu nuda, ale našlo se tam pár kousků... Moji dva společníci měli asi o něco kritičtější náhled na fotografie, než já. Ale nevím, do jaké míry to je dáno spíše mou úplnou otevřeností k modernímu umění. Hledám i ve fotkách, které by jiní spláchli do záchodu.

Horní patro bylo sice méně „hodnotné“, ale o to zajímavější, protože zde byly všechny fotografie (pro mě) nové, neokoukané a zajímavé. Nejvíce z celého festivalu mě zaujala série fotografií Jakuba Cabalky a Jakuba Červenky, která si skvěle hrála s perspektivou.

Ze série fotografií Jakuba Cabalky a Jakuba Červenky.

Ze série fotografií Jakuba Cabalky a Jakuba Červenky.

*
*
152121818
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
VOJTa
Jo, v tom, co nás nejvíc zaujalo, se jednoznačně shodneme!